Gistermiddag vond een bijzonder cultureel evenement plaats in het hart van het Wereldmuseum, waar zo'n vijftig bewoners uit Oost een adembenemende show opvoerden. De voorstelling diende als een 'reis langs verschillende culturen', waarmee de rijke verscheidenheid van de buurt prachtig werd belicht. Gedurende acht maanden werkten de deelnemers, veelal individuen die zelden in aanraking komen met dergelijke projecten, intensief toe naar deze indrukwekkende eindshow.
Wilma Leeflang, een van de enthousiaste deelnemers en podiumartiest tijdens het evenement, deelt haar ervaring: "Vrouwen die ik eerst nooit verwachtte zich buiten hun deuren te zien openbloeien, heb ik hier mogen bewonderen." De dynamische dans- en zangoptredens van Wilma en andere deelnemers werden door een publiek van vierhonderd mensen bewonderd.
Het programma van 'Leven in je buurt!' verenigt bewoners van Amsterdam-Oost om samen kunst en cultuur te omarmen. Dit project biedt een laagdrempelige plek voor ontmoeting en creatieve expressie. De diversiteit aan artistieke vormen, van muziek en dans tot storytelling en slagwerk, kwam prachtig samen in de grandioze eindvoorstelling.
De deelnemers vertegenwoordigen een afspiegeling van de buurt: ouderen, kinderen, jongeren, geboren Amsterdammers en nieuwkomers uit diverse landen zoals Syrië, Eritrea, Marokko en Brazilië. Wilma benadrukt de bijzonderheid van vrouwen die zich veilig genoeg voelden om zich creatief te uiten, waarmee ze inspeelt op een diepgewortelde behoefte om gezien en gehoord te worden.
Monique Masselink, de artistiek leider van 'Leven in je buurt!', benadrukt de verbindende kracht van dit project voor de buurt en onderstreept het belang ervan. Voor Masselink staat centraal dat mensen vooral behoefte hebben om erkend te worden. Het project toont aan dat een gevoel van inclusie en creatieve vrijheid de gemeenschap kan versterken.
Ondanks dat het Wereldmuseum geen traditionele theaterzaal is, speelde het een perfecte rol in dit betoverende project. Mohammad Babazadeh, programmeur van het Wereldmuseum, benadrukt de inclusiviteit van de locatie: "We streven ernaar dat alle mensen van verschillende culturen zich hier thuis voelen en samenwerken om de wereld een beetje beter te maken. Dit unieke project, waar mensen van diverse achtergronden, zoals Marokkaans, Surinaams, Turks en Nederlands, actief aan deelnemen, benadrukt de kracht van culturele samensmelting."