De geboorte van een gemeenschap
De Willy Mullenskade, gelegen in het hart van IJburg, speelt een cruciale, maar ondergewaardeerde rol in de geschiedenis van het gebied. Hoewel het straatje zelf kort is en de oevers zijn voorzien van water, fungeerde het als het epicentrum van gemeenschapsvorming in de vroege jaren van IJburg's ontwikkeling.
Het Blauwe Huis
De kern van deze gemeenschapsvorming was het Blauwe Huis aan de Willy Mullenskade 13. Dit huis, geschilderd in een opvallend blauwe tint, was niet alleen een uniek architectonisch kenmerk, maar ook het middelpunt van vele gemeenschapsprojecten. Kunstenaar Jeanne van Heeswijk ontwierp het als 'een plek voor het ongeplande, het nog niet bedachte'. Van 2005 tot 2009, zagen 45 dergelijke projecten het levenslicht vanuit dit huis, met bijdragen van vele internationale cultuurmakers, architecten, schrijvers en wetenschappers.
Lees je Blauw
Eén zo'n project was de oprichting van een kinderbibliotheek, genaamd 'Lees je Blauw'. Onder leiding van Marthe van Eerdt, werd een reeks voorleessessies geïnitieerd, ondersteund door de lokale gemeenschap die hun eigen kinderboeken ter beschikking stelde. Dit initiatief introduceerde de geneugten van het lezen aan de groeiende populatie van jonge kinderen op IJburg.
De erfenis van de Willy Mullenskade
Vandaag de dag, hoewel het Blauwe Huis nu een woonfunctie heeft, herinnert het verhaal van de Willy Mullenskade ons aan het belang van gemeenschapsvorming in nieuwe stedelijke gebieden. Het vormde de fundering van het huidige IJburg, dat is uitgegroeid tot een bruisende wijk met bijna 30.000 inwoners.