Henk van Kuijk: De Slijdings van Derksen

Foto: eigen archief

Kijkt u wel eens naar het t.v. Programma Voetbal Inside? Het won – onder een iets andere naam – vorig jaar de Televizierring. Prominent analist van het programma is Johan Derksen, oud-hoofdredacteur van het blad Voetbal International. Regelmatig maakt hij zinnige en snedige opmerkingen over voetbal, ook komische. Maar hij maakt er ook al jaren de gewoonte van om spelers, coaches en bestuurders in de hoek van de cornervlag te drukken, en ze dan voortdurend met botte slidings onder het gras te schoffelen. Zoals: alle Ajax-bestuurders die het waagden om de Cruijff-revolutie niet volledig te omarmen; en Louis van Gaal, Danny Blind, Alex Pastoor, Hans van Breukelen en recent ook Peter Blangé, oud-volleyballer. Die konden en kunnen niets goed doen bij hem. Vaak noemt hij ze pedant. Mij valt wel iets op. Het zijn allemaal mensen die een meer dan gemiddelde opleiding hebben genoten, en goed uit hun woorden kunnen komen. Nu kan Johan dat ook, maar als journalist is hij toch meer een self-made man, met alle respect. Daarnaast schoffelde hij als back van Veendam en FC Meppen al eerder tegenstanders flink onder het gras. Soms vraag ik me af of hij niet flink last heeft van een minderwaardigheidscomplex, dat hij van de weeromstuit jarenlang al botviert op de beeldbuis, via botte slidings op zijn concurrenten. Zo zei hij laatst over Hans van Breukelen, een gerespecteerde keeper die het EK en de Europacup won: “Hij is een ramp, een gevaar voor het Nederlandse voetbal. Ik krijg steeds jeuk als die man gaat praten.” Zijn afzaagmachine werkte ook flink naar Louis van Gaal tijdens het WK 2014, maar begon te sputteren toen Louis onverwacht de halve finale haalde. Hij gedraagt zich regelmatig als stemmingmaker tegen mensen, en niet als sportjournalist. Met zijn eindeloze serie spijkerharde, onsportieve aanvallen op Danny Blind is hij zelf een gevaar voor de resultaten van het Nederlands elftal, want spelers en publiek kijken ook, en niet altijd objectief. Publiek moet ook gewoon aanmoedigen. Trouwens zijn programma is ook een pro-pesten cursus op de buis: “Onder de streep”. Immers, wekelijks laat Hans Kraaij jr. zich voor dik geld daar vernederen en koeieneren door Derksen en Wilfried Genee. Een slecht voorbeeld voor tieners. Dus is het nu echt tijd dat ik Johan Derksen een dieprode kaart geef, en een schorsing voor een half jaar tot het einde van het voetbalseizoen. Hij is de hardste en vetste oliebol van 2016. Laat hij maar een tijdje oude muziekpioniers in het theater presenteren, daar kan hij geen kwaad.

Henk van Kuijk