Henk van Kuijk: Capital League

Foto: eigen archief

Capital League

Wordt u geamuseerd door de Championsleague? Nou, ik niet. Alles is zo voorspelbaar geworden. Barcelona, FC Dortmund, Real Madrid, Paris St. Germain, Chelsea, Juventus, Atletico Madrid enzovoort… in de knockout fase. En dan komt het bericht dat de UEFA Spanje, Duitsland, Italië en Engeland een voorkeursbehandeling gaat geven. Hun landskampioenen krijgen voortaan automatisch een plek in de groepsfase. Die van Nederland moet voortaan voorronden spelen. Waar zijn de tijden van Ajax met de Europacup gebleven?? We zijn de Jupiler League van Europa geworden, nee, de Hertog Jan Onderafdeling, met respect, tenminste volgens de UEFA. Ondertussen doen Gibraltar, Liechtenstein en Andorra fris en vrolijk mee met de groepsfase van het Wereldkampioenschap, met spelers die kapper, automonteur of huisschilder zijn. Duidelijk is dat de UEFA haar oren alleen laat hangen naar de FC Kapitaalclubs. Die kopen, zo gauw ze een talent ontwaren, het gelijk weg bij een club met minder geld. Zelfs jochies van 14 jaar. Ook de opleiding wordt dus in de kiem gesmoord. Met de reservespelers van Chelsea, Bayern en Barcelona kan je ijzersterke teams samenstellen. Daarom komen Ajax, PSV, AZ en Feyenoord Europees niet meer aan de bak. Er is een tekort aan sterke, oudere spelers. Die groeien niet meer op bij die clubs. Ze kunnen hooguit veteranen krijgen, die hun carrière willen afbouwen, of middelmatige oudere spelers. Zo ontstaat een spiraal van kapitaal, naar boven. Het is uiterst saai om steeds dezelfde clubs de Championsleague te zien winnen. Het wordt tijd dat de clubs met minder geld de kont tegen de krib gaan gooien, en gewoon niet meer gaan meedoen met dit spelletje van de Uefa. Maak maar een Noordse League met de landskampioenen van Nederland, België, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, IJsland, Ierland, Wales, Zwitserland en Luxemburg. Kan echt leuk zijn. Dan kunnen die andere vier landen gewoon steeds hun Sjempioensliegje spelen, hup gelijk starten met de halve finales. O wacht nee, dat willen ze nou net weer niet, want dan levert dat te weinig op aan tv-gelden. Daarom krijgen we toch weer die slaappil-wedstrijden, die toch uitgezonden worden. Met spelers met koptelefoons op bij de warming-up. Maar, die Noordse league komt er voorlopig niet, hoor. Onze topclubs zijn nog te verliefd op de miljoenen die ze kunnen incasseren als ze zich plaatsen voor de Championsleague, op kapitaal dus. Niet op aantrekkelijk en opwindend onverwacht voetbal.

Henk van Kuijk