Henk van Kuijk: Met de borst vooruit

Foto: eigen archief

Met de borst vooruit
Bij de Olympische Spelen liepen ze weer als gazelles over de atletiekbaan: de sierlijke, snelle dames, in sierlijke, snelle, aantrekkelijke outfit. Daar kunnen ze bij voetbal, ook een atletische sport, nog wat van leren, met hun hobbezakbroeken. Daar zijn ze bang voor de sliding en hun hamstrings. Alleen nog een blote knie is te zien. De atletes snappen het beter, de uitstraling van de sport én het vrouwzijn. Maar, één ding blijf ik oneerlijk vinden. Maar een beperkt deel van de vrouwen van de wereld heeft echt kans op een medaille op de atletiekbaan. Hoe dat komt? Door de borsten. Kijk naar de loopnummers in de atletiek, het handbal, het volleybal, het basketbal, het hockey, het zwemmen…. overal zijn het de dames met, zeg maar, een kleine cup, die daar de dienst uitmaken. Op zich doen ze het prachtig en vaardig, daar niet van. Maar Marilyn Monroe kon nooit een tophandbalster worden. En Brigitte Bardot zou je nooit als een schicht door het water zien klieven, ondanks haar cleavage. Beyoncé? Geen kans op de sprinttitel. Is dus niet helemaal eerlijk van de schepping. Nu zult u zeggen, ja, maar Frans Bauer wint ook nooit de marathon. Maar dat is wat anders, dat is de lichaamsbouw. Premier Rutte wint ook nooit het hinkstapspringen, hoe flexibel hij geestelijk ook schijnt te zijn. Bij voetbal wil ik hem niet in mijn coalitie hebben. Alleen bij zwemmen denk ik wel eens: met flinke borsten blijf je toch beter drijven? Maar die hinderen dan toch de voorwaartse stroomlijn weer. Geen kans. Bij een close finish op de loopnummers kan je wel winnen door je borsten net even fierder vooruit te brengen dan je concurrente. Maar elk voordeel hep zijn nadeel, het wordt meer dan weggestreept door het zwaartekrachtvolume dat je vooraf mee moet nemen. Wat zegt u? Olympische Spelen organiseren voor C, D en E-cups? Voor elke letter een categorie? Nou nee, dat is toch een brug te ver. Ja, alleen bij kogelstoten, speerwerpen, kogelslingeren, en gewichtheffen hebben rondborstige vrouwen een kans, zijn ze zelfs in het voordeel. Want daar is tegenwicht broodnodig. De vroegere Oostbloklanden hadden dat vroeger al haarfijn in de gaten. Wat denkt u dat ze allemaal met hormonen hebben uitgespookt, met hun vrouwelijke sporters? Onder forse druk? Vele vrouwen kregen later problemen met hun vruchtbaarheid. Nee, ik zou graag wat meer vrouwen in de sport zien zoals Venus en Serena Williams in het tennis, meer lijfelijke variëteiten, zeg maar. De sport wordt er veel kleurrijker van. En gelijkwaardiger. De sport komt dan, zeg maar, beter in vorm.

Henk van Kuijk