‘Niet in mijn dossier’

Foto: eigen archief

Op 13 september jongstleden is de tweede kamer akkoord gegaan met een wetsvoorstel van minister Schippers wat zorgverzekeraars de mogelijkheid geeft medische dossiers in te zien om fraude te voorkomen. Dit veroorzaakte onrust en ophef op social media en nieuwssites zoals NOS, AD en NU.nl. Maar de werkelijkheid blijkt nóg grimmiger dan gedacht. Het initiatief ‘Niet in mijn dossier’ is opgericht door psycholoog NIP Sanne Winchester uit Amsterdam. Ze begrijpt er niets van dat het wetsvoorstel dat medische dossiers wettelijk door zorgverzekerars mogen worden ingezien, is aangenomen. Haar initiatief kan landelijk op heel veel instemming rekeken. We laten haar in dit opinie artikel aan het woord.

Het is namelijk zo dat zorgverzekeraars al jaren (!!) zonder toestemming je medische dossier mogen bekijken met als excuus eventuele fraude opsporen. In 2015 werd er voor 11 miljoen euro gefraudeerd. Dat klinkt als veel geld maar is in werkelijkheid maar 0,015% van het zorgbudget (bron: Privacy Barometer). Moet de vertrouwelijkheid van jouw dossier zonder pardon verbroken worden om een minuscuul deel van het zorggeld terug te kunnen vorderen? Is daar niet een betere oplossing voor te bedenken?

Minister Schippers heeft nu voorgesteld dat zorgverzekeraars niet meer zomaar je dossier mogen bekijken. Met dit wetsvoorstel moeten ze je namelijk binnen 3 maanden, nadat ze gesnuffeld hebben in je meest persoonlijke informatie, informeren over het feit dat je dossier bekeken is.

Beetje mosterd na de maaltijd lijkt me?

Waarom is er geen wetsvoorstel opgesteld waarbij zorgverzekeraars jouw toestemming moeten hebben vóórdat ze je dossier bekijken? Als psycholoog ben ik niet anders gewend. Toestemming voor het inzien van een dossier is vooraf nodig.

Jij bepaald wie jouw vertrouwelijke informatie mag zien!

Waarom beloven artsen, psychologen, tandartsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en alle andere zorgverleners om je medische dossier vertrouwelijk te houden? Wat is deze belofte nog waard als ik mijn patiënten niet kan vertellen wie er wanneer in hun dossier gaat kijken?

Het breekt mijn hart om te zien dat patiënten de dupe worden van op winst beluste zorgverzekeraars frauderende zorgverleners en foutieve wetsvoorstellen. Medische vertrouwelijkheid is heilig en moet in zijn ere hersteld worden! Niet in mijn dossier!