Margriet : Oordelen

Foto: margriet Benschop

Oordelen
In ons leven krijgen we vaak te maken met oordelen van anderen of oordelen we zelf makkelijk over een ander. Dit kan veel pijn, verdriet en ellende veroorzaken en we kunnen daar van 2 kanten iets aan doen. Een oordeel van een ander over jou, kan pas bij je binnen komen als je dat zelf toelaat. Je hebt zelf de regie over je leven, dus je hoeft het niet bij je binnen te laten komen. Het is en blijft namelijk de mening van de ander, die niets zegt over jou of jou functioneren, maar alleen iets zegt over de beleving van de ander. Aan de andere kant kun je zelf ook bewuster omgaan met het begrip oordeel. Ben je iemand die snel oordeelt, kun je je afvragen waarom je dat doet en wat dit over jou zegt? Wat maakt dat je het nodig hebt om een oordeel te hebben over een ander en je de ander dus niet vrij zijn of haar leven kunt laten leven. Wat brengt het oordelen je en hoe zou jij het vinden als er zo over jou geoordeeld zou worden. Mooie punten om je bewust te zijn en met meer respect naar elkaar te kijken.
Wie zijn wij om te oordelen over anderen
Of te wensen dat zij veranderen
Wie ben jij om mij af te willen keuren
Omdat onze normen en waarden niet samen kleuren
Ik kies voor regie over mijn eigen leven
En heb die nooit aan jou gegeven
Dus hou ik je oordeel bij me vandaan
En laat dit ‘kado’ bij de deur staan
Want een oordeel kan pas binnen komen
Als we het als ‘kado’ hebben aangenomen
Het mooiste stuk van respect voor elkaar
Is vrij van oordeel, probeer het maar!

©2016 Margriet Benschop
Bewust-Zijns Coach & Columniste
www.imaginecoaching.net
imagine-coaching