Margriet: Onvoorwaardelijk

Foto: eigen archief

Onvoorwaardelijk
Wat is nou precies onvoorwaardelijk? Zonder voorwaarde in letterlijke zin, maar is daarmee ook alles gezegd en hoe pas je dat dan toe in je leven? Ik ben er zelf behoorlijk druk mee geweest, heb mezelf erin verloren, omdat ik maar onvoorwaardelijk was naar iedereen, behalve naar mezelf en kwam toen tot de ontdekking dat het toch echt bij jezelf begint. Je hoeft niet al het gedrag van iedereen goed te keuren, als je onvoorwaardelijk wilt zijn in de liefde die je wilt delen met de wereld, zolang je de ander maar accepteert om wie hij of zij is en niet gelijk met je oordeel klaar staat. Iedereen maakt fouten, geen mens uitgezonderd. Durf je iemand die flink de fout in is gegaan, te blijven waarderen om wie hij/zij is, dan heb je onvoorwaardelijkheid mogen ervaren en dat is wat ik iedereen gun! Dan kun je tegen mensen zeggen ik vind het gedrag wat je laat zien niet prettig, maar ik waardeer jou als persoon. Soms is het nodig om afscheid te nemen van elkaar, omdat het leven samen meer spanning geeft dan geluk en daar gaat de onvoorwaardelijkheidsschoen soms wringen. Hoe kun je zonder voorwaarden toch zeggen dat het op deze manier niet meer gaat. Ik denk dat het ligt in het gegeven dat je altijd allebei evenveel aandeel aan hebt dat iets niet meer gaat en je beide niet in staat bent je verder aan elkaar aan te passen en dat is goed, want verder bij jezelf vandaan om maar een relatie te redden, wordt uiteindelijk helemaal niemand gelukkiger van. En dan is het toch weer onvoorwaardelijk, want je verwacht niet dat jezelf of de ander zo gaat veranderen, omdat het moet slagen tussen jullie. En ook al blijft het altijd moeilijk, dan is het wel het meest dappere besluit en als je dat bewust doet, kun je in liefde loslaten en het elkaar gunnen om gelukkig door het leven te gaan.
Zonder voorwaarde in het leven staan
Laten gebeuren wat gebeurt
Het leven vrij zijn gang laten gaan
Waardoor het vrolijk kleurt
Dicht bij jezelf komen
Laat onvoorwaardelijkheid vrij stromen

©2016 Margriet Benschop
Bewust-Zijns Coach & Columniste
www.imaginecoaching.net