Anneloes: Een plicht is helemaal geen plicht

Foto: eigen archief

Lieve mensen,

Ik bedacht me van de week dat ik heel graag mensen help. Omdat ik me daar goed bij voel. Toen kwam ik op het onderwerp rechten en plichten. Vraag me niet hoe ik daar zo bijkwam, ik deed het gewoon. Ik besefte iets belangrijks.
Een plicht is helemaal geen plicht totdat je zelf gelooft dat het je plicht is.
In feite kun je dit ook voor wettelijke plichten zo stellen, het enige verschil is dat aan een plicht vaak een consequentie vast zit. Zolang je van deze consequentie op de hoogte bent en zelf inschat of je dat een probleem zal vinden, kan je er voor kiezen een plicht te verzaken.
Net als wanneer de dief een winkel binnenloopt en weet dat zijn of haar plicht is de spullen die hij of zij nodig heeft te betalen aan de kassa, er vervolgens voor kiest die plicht niet te doen. De consequentie kunnen we allemaal inschatten en de dief zal daarmee moeten leven als deze gesnapt wordt.
Maar gaat het niet met alle dingen zo? Ook sociale plichten naar familie toe zijn onderuit te komen of te ontwijken om vervolgens, als dit maar vaak genoeg gebeurd, volledig te vervallen. En dan is het opeens geen plicht meer.
Zo gebeurd het ook dat de ene gemeente nog trouw elke zondag in de kerk zit, en in de andere gemeente het kerkgebouw er meer voor de sier staat of zo nu en dan voor een gepland concert wordt gebruikt. De consequenties aan dit gedrag zijn namelijk nihil. Alleen de sociale banden en gedragen komen hierbij in het geding. Bang dat je er niet bij hoort.
Angst is een zeer slechte raadgever heb ik gemerkt en wordt vaak vrij snel uit de doeken gedaan als zijnde onzin. Nog een wonder dus dat de kerk dit zolang vol weet te houden. Het rijk doet aan een zelfde schrikbewind, alleen zijn deze consequenties minder leuk en worden wel degelijk aan den lijve ondervonden. Wij als groepsdieren vinden dit ergens ook prettig, anders zou je geen enkel materiaal hier in Nederland je eigendom kunnen noemen. Want je zou je omdraaien en het zou weg zijn… niet zo leuk natuurlijk.
Door het opleggen van plichten, ontstaan ook rechten. En dat vind ik de positieve keerzijde van deze sociale overeenkomst. Deze rechten maken het mogelijk iets voor jezelf maar ook voor anderen op te bouwen. Je hebt het recht jezelf te verdedigen en je hebt het recht om te wonen, te eten, te slapen etc. zolang je zelf je plichten maar voldoet.
Dit is een beloningsysteem wat in mijn ogen goed zou kunnen werken. Zij het niet dat we onze rechten vandaag de dag voor lief nemen en het net lijkt of onze plichten de pan uit rijzen met vele nieuwe wetten en regels elk jaar weer.
Vanaf je geboorte als inwoner van ons mooie land wordt je geacht alle wetten te kennen… Maar ik ken niemand om me heen die dat daadwerkelijk doet. Zelfs advocaten hebben er een dagtaak aan om het wetboek door te lezen, opzoek naar tegenstellingen en wetten die in hun voordeel kunnen zijn.
Mijn idee hierover is dat we gewoon wat tolerant naar elkaar kunnen zijn. De consequentie van een niet betaalde belasting zou ook niet zo gevaarlijk hoog moeten liggen. Soms heeft de brave burger in kwestie gewoon niet door wat hij of zij verkeerd heeft gedaan. Maar ook op sociaal gebied zou je niet gedwongen naar de verjaardag van die vervelende neef moeten gaan omdat je anders met de nek wordt aangekeken.

Leef en laat leven, en wees dankbaar voor al je mogelijkheden!

Fijne week allemaal!
Hartelijke groet,

Anneloes leegwater Lifecoach Lotusloes.