Anneloes: Allergie en wat er tegen te doen

Foto: eigen archief

Lieve mensen,

In het stukje van deze week wilde ik het hebben over de “Allergie”.
Nee, niet de reactie van het lichaam waardoor je allemaal rare bultjes krijgt of een opgezette keel waardoor je geen lucht hebt en bijna stikt.
Ik bedoel het gevoel van ergernis in jezelf als je in een situatie komt die je niet aanstaat, of iemand niets vermoedend zich uit of iets doet wat jou een zeer onbehagelijk gevoel geeft.
Iedereen herkend dit.
Het is heel natuurlijk en nodigt uit tot vingerwijzen. Hij dit of zij dat…
Maar is dat wel terecht?
Ik weet als geen ander hoe het voelt om je groen en geel te ergeren aan iets of iemand. Soms geeft het echt een heuse opluchting om iemand dan een grote mond te geven en de situatie erger te maken.
Helaas leren we op school als kind (maar ook als volwassen) niet wat een ergernis eigenlijk is en hoe we er het beste mee om kunnen gaan.
We noemen ergernissen ook wel een allergie. Dit omdat het onbedwingbaar kan zijn.
Als Lifecoach leer je dat een allergie een nuttige aanwijzing kan zijn.
Dit heeft te maken met karakter, eigen gedrag, denkwijze en het eigen gevoel van falen.
Wow, ingewikkeld…hoor ik sommige denken. Dat valt erg mee hoor, ik zal een goed voorbeeld geven zodat u mij begrijpt.
Stel, je bent opgegroeid met strikte normen en waarden waarin het heel normaal is als je elkaar helpt. Van karakter ben je dan ook zeer hulpvaardig naar anderen.
Dan komt er iemand in je leven die eigenlijk helemaal niets zomaar doet voor een anders tenzij deze persoon ervan meeprofiteert. Een opportunist.
In het begin merk je het niet, maar hoe langer je tijd doorbrengt met deze persoon hoe groter de ergernis wordt, tot je zelfs ontploft. Achteraf hebben we vaak spijt want dat was niet de bedoeling, vooral wanneer je merkt dat de andere persoon het niet met opzet doet.
Het is heel verleidelijk om vingers te wijzen naar de valkuilen van anderen, maar hoe zit dat dan? Een “Allergie” is een overdreven eigenschap van jezelf of een eigenschap waar je zelf te kort van hebt. Op het moment dat die eigenschap overdreven naar voren komt bij een ander raak jij ge├»rriteerd. In dit zelfde voorbeeld zou het dus ook iemand kunnen zijn die juist iedereen helpt zonder dat die erom gevraagd hebben. Daar zou je ook ge├»rriteerd van kunnen raken. En? Herkenbaar?
Nu komt de sleutel. Geloof me als ik zeg dat deze niet makkelijk zal zijn, maar de beloning heel veel zal opleveren voor jezelf.
Op het moment dat je merkt dat iets je irriteert aan een ander, ga dan bij jezelf te raden. Welke eigenschap zou het kunnen zijn… en heb je daar juist veel of te kort van?
In het eerder genoemde voorbeeld is de eigenschap die wordt overdreven, voor jezelf zorgen en opkomen. Iemand die de behoefte heeft anderen te veel te helpen mist soms iets van eigenwaarde. Maar het kan ook zo zijn dat de eigenschap van jezelf wordt overdreven en je eigenlijk een soort spiegel wordt voorgehouden. Hoe het ook zij, de uitkomst is hetzelfde.
En ik beloof je, op het moment dat je de desbetreffende eigenschap hebt gevonden en je gaat ermee aan de slag, zal je jezelf niet meer ergeren aan dat stukje in iemand anders. Niemand hoeft boos te zijn op zichzelf, want eigenlijk is dat wat een allergie in ons naar boven haalt.
Ga het onderzoeken en speel ermee, leer ervan. Zo wordt jezelf de beste jij die er ooit maar op aarde kan rondlopen. En dat willen we allemaal toch?
Een fijne week allemaal,
Hartelijke groet,
Anneloes Leegwater, Lifecoach Lotusloes.