Anneloes : Het Taoisme

Foto: eigen archief

Lieve mensen,
Als Lifecoach vind ik het leuk om mijn inzichten en kennis uit te breiden.
Zo ben ik dan laatst aangeschoven bij een lezing over het Taoïsme.
Het Taoïsme is een zeer oud gebruik uit het oosten en omvat zowel geestelijke kennis als lichamelijke hulp.
Het was eigenlijk veel te veel om nu in een beknopte uitleg even te vertellen, en gelukkig maar want de beste dingen in het leven zijn vaak niet beknopt uit te leggen.
Waar ik naartoe wil is dat ik het ongelofelijk wonderlijk vind hoe verschillende stromingen en culturen elkaar kunnen versterken maar ook kunnen tegenspreken.
Onze van oorsprong Romeinse manier van leven geeft bijvoorbeeld weinig ruimte, over kennis van het geestelijk lichaam. We zijn gewent om, als we opgroeien als klein kind, direct in het hoofd te duiken en te zitten. Wij leren onze kinderen niet meer om naar het gevoel en naar het lichaam te luisteren. De Taoïsten en veel oosterse landen doen dit nog wel. Om een voorbeeld te noemen is morgens de dag beginnen met een uurtje Yoga daar volkomen normaal en uitleg wordt daarover pas gegeven aan de kinderen wanneer ze oud genoeg zijn om dat te begrijpen.
In ons westen is alles anders om. Eerst dient een kind zoveel mogelijk met het hoofd te kunnen leren en begrijpen voor dat we ze überhaupt proberen ze iets ingewikkeld uit te leggen. Logisch in onze manier van leven maar ik merk dat ik toch wel wat heb gemist in mijn eigen jeugd hierdoor.
Leren luisteren naar het lichaam is meer dan alleen je hand wegtrekken als iets heet is.
Het is alles omvattend en een goede basis om zelf genezend vermogen aan te spreken en al omstandigheden voor te zijn doordat je eigen lichaam aangeeft dat iets niet goed is.
Dit gaat misschien uw pet te boven zonder achtergrond informatie.
Kortom je kan veel ouder worden op eigen houtje zonder dokter. Of je roept de dokter er eerder bij voordat het echt foute boel is.
Onze westerse kinderen voelen vaak in het lichaam alleen iets als het pijn doet. En pijn is niet fijn dus dat willen we niet. Maar als je alleen vanuit het hoofd leeft, hoe wil je lichaam dan, behalve met pijn, iets duidelijk kunnen maken. Denk er maar eens over na dat alle processen in je lichaam automatisch gebeuren. Je hoeft bijvoorbeeld niet zelf alle hormonen te regelen of je ademhaling op pijl te houden of je hartslag netjes een aantal slagen per minuut te laten doen. Het lichaam leeft helemaal zelf en wij mogen het besturen. Maar we zijn er ook een deel van. En dit is een grote bron van kennis. Kennis over juiste voeding, leefomgeving, ritme van de dag en ga zo maar door. Het lichaam geeft aan ons vele signalen in hele simpele goed en niet goed verhoudingen.
Zonder kennis hierover snapt men vaak niet wat het voelt. Taoïsten leren eerst oefeningen om het lichaam te ontdoen van spanningen, en daarna wat het gevoel op bepaalde plaatsten van het lichaam inhoud en doet. Althans dat is mijn opvatting hierover na de lezing. Ook ik besef dat er te veel was om uit te leggen en wil ik dit echt begrijpen zal ik zelf in de materie moeten duiken, maar dus niet door het lezen alleen… maar vooral door het te doen en te voelen in het lichaam wat het doet.
Mocht u nu ook vaak naar Yoga gaan en nu denken: hey! daar kan ik wat mee…
Dan wens ik u veel succes in het vinden van uw innerlijke wijsheid! Wij mensen zijn geweldig mooie ingenieuze wezens van zowel lichaam als geest. Het mag zo zijn dat we dat zelf ook gaan zien!
Een hele fijne week gewenst, en tot de volgende keer.
Hartelijke groet,
Anneloes leegwater Lifecoach bij Lotusloes.

Typ een bericht…