Geneesmiddel kan zo maar verdwijnen

Foto: eigen archief

Heftige emoties bij de vele gebruikers van het schildkliermedicijn Thyrax, dat is plotseling niet meer te krijgen is bij de apotheek. Van de ene op de andere dag liet de producent weten dat het medicijn tenminste zes tot negen maanden niet meer leverbaar is. En het kabinet Rutte doet daar niets aan. En dat is om het zachtjes te zeggen een grote schande. Voor de meest onbenullige zaken zijn er regels opgesteld, maar een medicijn dat letterlijk van levensbelang is mag zonder ophef zo maar van de markt verdwijnen. ‘Maatschappelijk onverantwoord gedrag”, reageerde apothekersorganisatie KNMP. Volgens Schildklier Organisatie Nederland zal dit leiden tot lichamelijke en psychische klachten bij duizenden patiënten.
Excuses biedt producent Aspen niet aan, wel een alternatief: het medicijn Eltroxin. Patiënten moeten met hun arts overleggen of dit alternatief voor hen het beste is. Maar dit overstappen naar een ander medicijn kan leiden tot bijwerkingen, zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. En ook kost dit 70 euro in de maand meer en dat is iets waar de regering Rutte / Samson zich geen moment druk om maakt. En op Radio 1 is er een totaal kritiekloos interview met een kamerlid te horen dat mensen niet meer zo moeten zeuren want in Syrië zijn er helemaal geen medicijnen te krijgen. Wat een intens lage opmerking!. Het geeft goed aan hoe groot de kloof is tussen de burgers en regenten.