Anneloes Leegwater: Als Lifecoach

Foto: eigen archief

Als Lifecoach ben je vaak filosofisch bezig…

 

Maar dat betekend niet dat je het zicht op de realiteit zoals we deze gewend zijn kwijt raakt. Zeg maar dat je meer manieren krijgt om naar situaties te kijken maar dat je nog steeds heel goed weet dat iemand anders daar niet zo over denkt. De herinnering van hoe je weet hoe dat voelde houd je levend om met je medemens op één lijn te blijven communiceren terwijl je op je eigen manier de situatie van allerlei hoeken kan bekijken. Ik besef nu al dat het vaag wordt. oké een voorbeeld dan. Je spreekt iemand, een vriend of vriendin, die wanhopig op zoek is naar een geschikte match voor een relatie.

Nu zijn dit soort dingen niet makkelijk maar kijk hier eens naar: Hij of Zij verteld je dat het in stand houden van een relatie niet makkelijk is en dat het niet lukt om de ware te vinden op dit moment. De vriend of vriendin heeft last van frustratie. Nu kan je diegene op zijn/haar gemak stellen door dingen te zeggen als: “ohg… je hebt hem nog niet gevonden”, of, “dat is jou schuld niet” of “wat vervelend voor je”. Ja… en…? De frustratie die wordt veroorzaakt door de situatie wordt hiermee niet weggenomen. Misschien is die vriend of vriendin wel een persoon met een handleiding en legt diegene de lat altijd erg hoog. Of juist niet en is de vriend of vriendin in kwestie iemand waarvan snel misbruik wordt gemaakt. Het enige dat echt helpt is eerlijk zijn, maar dit bewaard niet altijd de harmonie.

Wat doe je dan? Ik ben een lifecoach omdat dit voor mij interessante sociale puzzels zijn. Waar is iemand gevoelig voor? Zal de waarheid hard aankomen maar juist dat doen wat hij of zij nodig heeft? dan zeg je misschien: “Denk je dat jij jezelf leuk vond in de relatie?” Maar misschien komt het beter binnen als ik het mooi verpakt breng? “wat zou je anders doen?” Of juist zo bot als een bijl? “Je vroeg haar elke minuut wat ze deed! wat verwacht je nou?” Het kan ook nog zo zijn dat de waarheid helemaal niet goed uitpakt en dat de illusie die ervoor zorgt dat de persoon in kwestie zijn eigen waarde niet verliest in stand moet worden gehouden. “Hoeveel vertrouwen schonken jullie elkaar?” Ik begrijp dat er nu een hoop mensen denken….*zucht* echt geen tijd voor hoor! Geeft niet…

Daarom ben ik uw lifecoach en niet uw chirurg *wink*. Kort verhaal lang gemaakt, Mensen zijn interessante fascinerende wezens met een hele hoop kracht en wijsheid. Nog zoiets, je hoeft niet intelligent te zijn om wijs te zijn. Uiteindelijk komt het ook met die vriend of vriendin wel goed. Veel mensen tegen komen en daarmee “oefenen” zijn de basis voor een stabiele relatie en goed voor de omgang met elkaar. Wel leren van elkaar wat we nodig hebben zonder dat we ons daarna lang schuldig hoeven te voelen. Het hoort bij het leven. Ik wens u verder een hele fijne week toe! en tot de volgende week! hartelijke groet,

Anneloes Leegwater Lifecoach lotusloes