Henk van Kuijk: winterstop

Foto: eigen archief
Winterstop
In een wat verder verleden heb ik eens meegetraind met een voetbalclub in Zweden. In de zomer. Schitterende accommodatie van een modale amateurclub. Midden tussen de eeuwig zingende bossen. En er werd stevig getraind, want de competitie was aan de gang, in juli. Die loopt daar van maart tot oktober, en is de kampioen bekend. Dan komt de winterperiode, met sneeuw en ijs. En komt het ijshockey aan de beurt. En het langlaufen. Nederland is een merkwaardig voetballand. Rond Kerst en Oud en Nieuw leggen wij de voetbalcompetitie stil, omdat het dan erg moeilijk spelen is, vanwege de gesteldheid van de velden.
Door onze ijzingwekkende winters. In Engeland, dat in december werd gegeseld door sneeuw en overstromingen, voetballen ze de hele Kerst en Nieuwjaarsdagen vrolijk verder, en komt het publiek massaal opdagen. Halverwege januari denkt onze Koninklijke Voetbalbond dat de winter voorbij is, en zie: dan komen ijzel en sneeuw. Ik dacht altijd dat de winter pas op 21 maart eindigt. Ik weet altijd dat onze voetbalwinterstop voorbij is, als onze diep getrainde voetballers handschoenen gaan dragen, nee nee, niet op straat, bij het winkelen, nee, op het groene of soms witte veld. Met name donkere spelers hebben er een handje van, ook al zijn ze geboren en getogen in Nederland. Zit in het hoofd, de tropen van grootmoeder.
Sommige spelers dragen een shirt met korte mouwen, en wel wollen zwarte handschoenen. Dat begint al een beetje op cabaret te lijken: wel koude vingers die het spelniveau verminderen, maar geen koude armen? Sommige spelers doen maillots aan. Ik weet nog goed dat ik eens op Texel in flinke sneeuwbuien een wedstrijd speelde. Het was flink koud, maar niks geen handschoenen. Wel kreeg ik te maken met een door de sneeuw stevig doorslippende sliding van een Texelaar, die me een tijdje een pijnlijk middenvoetsbeentje opleverde. We voetbalden ook wel eens op diep bevroren velden.
Ik geef toe, dat kan echt link zijn. Dan kan je beter even stoppen. Alleen gewoon doortrainen, wel zonder handschoenen. Ik zit nu te wachten tot de handschoenen ook fraaie kleuren krijgen. Bijvoorbeeld die van Ajax wit met een rode baan erover, en die van Heerenveen met pompebleden. Of lichtgevende passend bij de lichtgevende schoenen. Dat schrikt ook de keeper van de tegenstander af. Of zullen we toch even wat voetballers een stukje Tour de France over de bergen laten fietsen? Dan weten ze weer echt wat sport en afzien van bikkels is, in plaats van gewatteerde rijkeluisjesmannen.
Henk van Kuijk