2e Vaderland in de OBA

Foto: eigen archief

Bij de OBA zijn veel mooie en boeiende activiteiten. Een van de meest unieke is het 2e Vaderland. Op een laagdrempelige wijze kan iedere cultuur zich presenteren. De opkomst is dan ook altijd groot en de sfeer uitmuntend. Grote man achter dit initiatief is Dimitar Ruskov.  Hoogste tijd voor een nadere kennismaking en wat zijn de plannen in 2016 van deze unieke club.

  1. Waarom ben je met het Tweede Vaderland begonnen

Ik ben begonnen aan het OBA club 2e Vaderland dankzij het winnen van de OBA-Innovatieprijs 2013 – een prijs die ieder jaar uitgereikt wordt aan een creatieve medewerker van de Openbare bibliotheek Amsterdam. Al 10 jaar lang werk ik als Medewerker Informatiedienst verlening en vaak vroeg ik me af “wat het verschil tussen mij en andere collega’s van mij is?” Of anders gezegd was ik altijd op zoek naar “mijn eigen merk”, iets wat door mij bedacht is! En dat is de OBA club 2e Vaderland geworden: een ontmoetingsplek voor goed geïntegreerde immigranten, immigranten die op dit moment bezig met hun inburgering zijn en Nederlanders die geïnteresseerd in vreemde talen en culturen zijn.   Ik geloof dat dit concept een groot succes kan worden!

  1. De reacties waren direct goed. Hoe komt dat:

Volgens mij was er al een tijde  behoefte aan zo een club. Ik ken veel goed geïntegreerde migranten die alle examens geslaagd zijn, maar door het gebrek van communicatie met Nederlanders, vervaagde hun taalkennis  in de loop van de jaren. En OBA club 2e Vaderland is een fantastische plek om op je gemak met verschillende mensen te gaan communiceren. Dankzij mij netwerk opgebouwd door de jaren heen wist ik snel de juiste klanten van de club te bereiken en gelukkig krijg ik vanaf het begin in 2014 gemiddeld 25-30 mensen per bijeenkomst!

  1. Hoeveel bijeenkomsten zijn er al geweest en wat voor mensen komen er:

Tot nu toe zijn er negen bijeenkomsten geweest. Mijn doel is om de drie bovengenoemde doelgroepen ( goed geïntegreerde  immigranten, immigranten die op dit moment bezig met hun inburgering zijn en Nederlanders die geïnteresseerd in vreemde talen en culturen )   te bereiken want dit maakt mijn club anders dan de rest van de clubs voor communicatie, taal en cultuur..Iedere keer komen er 25-30 mensen waaruit 10-12 mensen- vaste klanten en ongeveer 20 die komen afhankelijk van de hoofdgast en het thema van de avond. Er zijn mensen uit 10 nationaliteiten die mijn club bezoeken en tot nu toe heb ik de volgende landenreeks avonden georganiseerd: opening met Kader Abdollah en Iran, Arabische avond met Salih Turker en muzikanten uit Amsterdams Andalusisch orkest, een avond met de Bulgaarse schrijfster Maria Genova, Zuid-Amerikaanse avond met Abdel el Bahri, avond over Chili en Mexico met Rodrigo Cortes en Sandra Santos, Noorse avond met Kari Ingeborg en natuurlijk een Nederlandse avond met de docent Nederlandse taal voor buitenlanders Annelies Brams. Ik zal niet alles benoemen want mijn lijst is lang, maar voor iedereen die de sfeer van de bijeenkomsten tot nu toe wilt proeven, kan de web site van de club bezoeken: www.oba-club.nl

  1. Wat zijn de plannen voor dit jaar:

Dit jaar wil ik graag met de landenreeks verder gaan. In februari presenteert Elvira Osmanovich haar land Bosnië en Herzegovina, in maart ontvang ik de bekende Bulgaarse violist Micho Dimitrov en in april komt de Georgische vrouw Maia Aduashvili haar eerste vaderland Georgië presenteren. In de tweede helft van de bijeenkomsten ben ik in plan om de bezoekers bezig te houden met een kringgesprek op een thema. Denk aan “mijn inburgeringsverhaal”, “mijn eerste vaderland”, “mijn beroep”, “mijn lievelingsboek”, “mijn held”, “mijn reisverhaal” en zo voort…

  1. Hoe zie je de toekomst van het Tweede Vaderland:

“OBA club 2e Vaderland” maakt op dit moment gebruik van de subsidies gekregen door OBA-Innovatieprijs. Ergens in april krijg ik het antwoord van mijn leidinggevende of ik verder met de club mag gaan als een doorlopende activiteit. Aangezien wat er tot nu toe bereikt is en het plezier die wij met zijn allen iedere clubavond beleven, ben ik zeer positief en geloof dat  “OBA club 2e Vaderland” een mooie school voor biculturele mensen of “taal en cultuurspeeltuin” kan worden voor nieuwe en autochtone Nederlanders!