Henk van Kuijk: De Edele Dartsport

Foto: eigen archief
De Edele Dartsport
Heeft u ook gekeken? Naar onze geweldige, dartele dartsporters? Bloedstollend waren sommige wedstrijden. Wat zegt u? Darten is geen sport? Wat dan? O, een spel. Nou….. ja, je kan met spel ook winnen en verliezen. En voetbal is ook een spel. En een sport, waar je voor moet trainen, elke dag. Voor darten moet dat ook, als je enig niveau wil bereiken. Het vereist, net als bij tennis, een hoge concentratie. En briljante coördinatie van oog en hand. Zoals bij honkbal.
Je kan er ook veel geld mee verdienen. Ho, zegt u, dat kan met drugshandel ook. Okee, fout. Eh, je moet ook in vorm zijn om goed te presteren bij darts. En er is vaak veel publiek bij. Ben je zenuwachtig, dan maak je fouten, net als bij tafeltennis. En er zijn cheerleaders bij. En commentatoren, die de spanning opvoeren, net als bij basketbal. In Engeland is er zelfs een stad naar de sport genoemd: Dartford. En in Nederland ook, naar de kamioenen: Barneveld en Gerwen. En het is een echte tv sport. Ho, zegt u, sport? Heeft u dan niet de dikke buik van menige darter gezien? Ja, die heb ik gezien. Ik geef toe, vrijwel altijd zijn hun echtgenotes slanker.
Enne… ja, ik zal ’t toch maar zeggen, knapper. Maar kijk, bij deze sport heb je die buik gewoon niet zo nodig, het is geen hardlopen. Je arm, daar gaat het om. Die moet enorm getraind zijn. En ze hebben toch ook mooie shirts aan? Okee, individueel, Barney, Van Gerwen en Klaassen dragen geen Oranje shirt. Grappig genoeg doen hun supporters dat dan weer wel. En er staat reclame op die shirts, en soms een bijnaam. Er zijn competities, WK’s, EK’s, NK’s. Met glorieuze bekers. Voordeel van de sport is ook dat je die tot op hoge leeftijd kan beoefenen. En tja, die buiken, ach, die stammen ook van de oorspronkelijke speelvelden van de sport: de pubs, de café’s. Van de week was ik even in een café in Schagen, om een kop koffie te nuttigen.
Het hing nog helemaal vol met Kerstslingers en lampjes. Een echt bruin café ook. Kijk, je kon er ook darten, pardon de dartsport beoefenen. Na mijn kop koffie zocht ik even de wc op. Ja, zocht. In een hoek zag ik alleen links een deur met “Dames” erop. De deur met “Heren” zag ik niet. Wel zag ik, schuin rechts naast de damesdeur, een dartbord hangen. Ik dacht wel, goh wat dicht bij die toiletdeur, zeg. Linke soep. Ik keek het café rond, nee, geen deur met “Heren” erop. Opeens bedacht ik me. Ik keek wat beter naar het fraaie dartbord.
Er vlak onder zag ik een kleine deurkruk. Ik voelde eraan, en ja, de betimmering, met bord en al, gaf mee, en ik ontwaarde tegels, en daarna een toilet, rechts. Na mijn behoefte te hebben gedaan keek ik nog eens naar de betimmering en het bord. Goh ja, erboven prijkte een klein papiertje met de fraaie handgeschreven letters “Heren”. Je kon zien dat er wel een pijltje doorheen was gegaan. Toen dacht ik: hoeveel mannelijke dartsporters zouden hier na hun boodschap al gesneuveld zijn in het harnas, toen net deur openging toen….. ? Wel charmant dat de sporters het bord niet op de damesdeur hebben gehangen.

14:11